Voor zover ik kan nagaan hebben de Ploegjes altijd in de provincie Groningen gewoond, voornamelijk in het noordoosten.

Oudeschip, Roodeschool, Delfzijl, Holwierde, Appingedam, Krewerd om maar eens een paar plaatsen te noemen.

Men was over het algemeen werkzaam in de landbouw. Waarschijnlijk is daar de naam "Van der Ploeg" op gebaseerd.

 

Het zwarte rondje geeft de plaats van de Tjarietstee aan de Kolholsterweg 7 weer; de boerderij waar ik samen met mijn ouders, broer en zussen 17 jaar op heb gewoond. Mijn vader was er de bedrijfsleider op.

01. Jan Harmens, mijn verste voorvader, voor zover ik kon terugzoeken, is geboren in het gehuchtje Marsum, vlakbij Appingedam en Delfzijl. Hij werd geboren in 1655 en trouwde op 3 september 1682 met Grietje Jans. Ze kregen 10 kinderen, waaronder Claas Jans.

Het dorp Marsum ontstond in de vroege middeleeuwen door het aaneengroeien van een aantal huiswierden. Op een wierde centraal in het dorp werd in de twaalfde eeuw (mogelijk iets later) de Mauritiuskerk gebouwd. en is nu eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken, en is een van de fraaiste middeleeuwse kerken in de Nederlandse provincie Groningen.

Marsum ontwikkelde zich tot een volwaardig dorp, dat echter in de Franse tijd bijna compleet werd verwoest bij het Beleg van Delfzijl (1813-1814). De wierde van Marsum werd in het begin van de twintigste eeuw grotendeels afgegraven. De radiale structuur is echter intact gebleven. Naast de kerk resteren nog het kerkhof en een aantal boerderijen. Er is maar één weg (de Marsumerweg) .

02. Claas Jans, geboren op 18 december 1702 te Opwierda. Hij trouwde op 24 mei 1719 met Pieterke Roelofs. Ze kregen 8 kinderen, waaronder Harm Klaassens.

Opwierde (Gronings: Opwerd of Opwier) is oorspronkelijk een dorpje in de  gemeente Appingedam in de provincie Groningen in Nederland. Door de groei van  Appingedam is het dorp inmiddels aan de stad vastgegroeid. Daarbij is de wijk die aan het dorp grenst ook Opwierde genoemd.

In het oude dorp staat de romanogotische kerk van Opwierde uit de dertiende eeuw. De kerk, een eenbeukig gebouw, bestond oorspronkelijk uit drie traveeën. De westelijke travee is in de negentiende eeuw voor de helft afgebroken. De kerk is eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken.

Het dorp heeft kortstondig (vanaf 1808) bij de gemeente Farmsum gehoord, totdat deze werd verdeeld over de gemeenten Delfzijl en Appingedam.

03. Harm Klaassens, geboren op 23 februari 1725 te Opwierda,  net als z'n vader.

Getrouwd op 11 juli 1755 met Geertruijdt Berents. Ze kregen 8 kinderen, waaronder Klaas Harms (Plasman).

04. Klaas Harms Plasman, geboren op 24 december 1765 te Appingedam . Getrouwd op 26 mei 1793. Onbekend is het aantal kinderen dat ze kregen, waaronder Lubbertus van der Ploeg. Hier komt voor het eerst de naam Plasman naar voren. Niet bekend is hoe dit exact in elkaar zit...

 

Appingedam ( uitspraak (info / uitleg)) (Gronings: Daam[1]) is een stad en gemeente in de provincie Groningen in het noorden van Nederland. Het aantal inwoners per 1 januari 2014 was 12.064.

De gemeente beslaat een oppervlakte van 24,62 km² (waarvan 0,79 km² water). Een inwoner van Appingedam wordt een Damster of Appingedammer[2]genoemd. In de Middeleeuwen sprak men wel van Damsaters, Latijn Dammenses, dat is 'dambewoners'.

Het stadje Appingedam, gelegen aan het Damsterdiep, was vroeger de hoofdstad van de Ommelanden (historisch gewest) Fivelingo. Het is tezamen met de stad Groningen een van de twee plaatsen met historische stadsrechten in de provincie.[3] Het centrum van de plaats is een beschermd stadsgezicht met uitbreiding. In de gemeente heeft ook Marsum een beschermd dorpsgebied.

 

 

 

 

 

 

Appingedam en z'n bekende hangende keukens.

05. Jacob Klaasens (van der Ploeg) Plasman, geboren eind 1793/ begin 1794.  Getrouwd op 9 april 1825 met Trijntje Lubbertus Bos. Ze kregen 3 kinderen waaronder  Lubbertus van der Ploeg.

Het gaat hier wel een beetje raar: de naam Plasman kwam er in één keer bij en nu ook plotseling de naam Van der Ploeg, voor de eerste keer tegenkomend.

Jacok zijn vader en moeder trouwden op 26 mei 1793 en Jacob komt eind 1793 / begin 1794 ter wereld....Hoe dit allemaal in elkaar zit?  Geen idee!!

06. Lubbertus van der Ploeg, geboren in 1833. in Krewerd. Getrouwd op 20 juni 1861 met Trijntje Vos. Onbekend aantal kinderen, waaronder Albert van der Ploeg.

 

Krewerd (Gronings: Kraiwerd; "Kraaienwierde") is een klein wierdedorp in het noorden van de Nederlandse provincie Groningen. Het behoort sinds 1990 tot de gemeente Delfzijl, daarvoor tot de toenmalige gemeente Bierum. Krewerd en omgeving tellen ongeveer 100 inwoners verdeeld over 45 huizen.

Krewerd ligt aan de oostelijke rand van het Hogeland in de oude landstreek Fivelingo, aan de weg naar Holwierde. Tot het postcodegebied van Krewerd behoren ook de gehuchten ArwerdDe Klip en Nijenklooster en de wierde 't Noorn. Via Arwerd is de plaats verbonden met Oosterwijtwerd en Leermens en via Nijenklooster met Jukwerd en Appingedam. Het dorp heeft een haventje dat via het Krewerdermaar verbonden is met het Leege Maar (Lijmaar) en de Groote Heekt en daarmee met het Damsterdiep. Het Leege Maar vormt de oude afscheiding tussen het gebied van Krewerd en de gebieden van Bierum en Holwierde.

Het grootste deel van Krewerd bestaat uit bebouwing van voor 1900. De historische kern wordt gevormd door de 13e-eeuwse kerk, de 18e-eeuwse kosterij en een 19e-eeuwse woning aan de Pastorieweg en een drietal boerderijen. Na 1850 kwam achter de kerk enige bebouwing tot stand. In de 20e eeuw werd het dorp op bescheiden wijze uitgebreid langs beide zijden van de Holwierderweg met onder andere een aantal huizen, een nieuwe school (1926) en een dorpshuis (1961). Ten westen van de kerk werd in de 19e eeuw een omgrachte begraafplaats aangelegd met smeedijzeren toegangshek en karakteristiek baarhuisje.

Krewerd ontstond op een hoger gelegen kwelderrug in de Fivelboezem, die door de bewoners verhoogd werd tot een wierde, die later weer gedeeltelijk werd afgegraven. De ovaalvormige wierde heeft een radiale structuur, meet 235 bij maximaal 165 meter en steekt op haar hoogste punt ten westen van de kerk ongeveer 1,6 meter boven de omgeving uit. De sloot aan zuidoostzijde is mogelijk een restant van de ringsloot. De wierde ontstond mogelijk rond 500 v. Chr. (Late IJzertijd), maar mogelijk ook pas in de Romeinse tijd. Later werd de wierde zoals zoveel andere weer verlaten. Het dorp zelf werd gesticht in de vroege middeleeuwen, meer bepaald tussen ongeveer 800 en 1100 na Chr. Een en ander blijkt uit opgravingen waarbij naast inheems Romeinse ook vroeg- en laatmiddeleeuwse scherven zijn gevonden. De Mariakerk op het hoogste punt van de wierde werd volgens de Kroniek van Bloemhof gesticht rond 1280 door 'borgvrouwe' Tyadeke, die daarmee de parochie Krewerd (met Arwerd) met hulp van het Klooster Bloemhof afsplitste van Holwierde. De oudste vermeldingen van het dorp zijn (afgezien van die in de kroniek van Bloemhof) Creawerth (1396) en Crewart (1464).[2]

07. Albert van der Ploeg, geboren op 10 november 1863 te Holwierde.

Hij trouwde met Hindrika Smit en kregen 10 kinderen, waaronder Raang van der Ploeg.

Holwierde (Gronings: Holwier) is een dorp in de gemeente Delfzijl in de provincie Groningen in Nederland. Het dorp werd zwaar getroffen bij de bevrijding van Delfzijl, zodat het grootste deel van het dorp nu bestaat uit naoorlogse bebouwing. Holwierde telt 980 inwoners (2011).

In 1344 werd het dorp Halwirth of Halfwirth genoemd. Hol slaat op 'lage', hoewel ook wel 'heilige', 'afhellende' en 'halve' als verklaring voorkomt. In de late middeleeuwen kreeg de plaats door het vergraven van de Grote Heekt vanaf Jukwerd een verbinding met het Damsterdiep. In 1536 werd de plaats verwoest door troepen van Meindert van Ham. Bij de Sint-Maartensvloed van 1686 vielen in Holwierde 37 doden en bij de Kerstvloed van 1717 30 doden,[4] waarop in 1718 de Vierburenpolder werd bedijkt en het gebied voor verdere watersnoden werd behoed. Holwierde vormde samen met Marsum een rechtsstoel. Op 16 november 1813 werd Holwierde net als de omliggende dorpen geplunderd door Franse troepen tijdens het Beleg van Delfzijl.

08. Raang van der Ploeg op 16 februari 1892 te Oudeschip.

Hij trouwde op 22 september 1916 met Jantje van der Ploeg. Ze kregen 7 kinderen, waarvan de jongste Jaap heette.

Oudeschip (Gronings: t Olschip), tot ver in de twintigste eeuw ook wel geschreven als Oude Schip, is een gehucht ten noordoosten van Roodeschool in de gemeente Eemsmond in de Nederlandse provincie Groningen. Tot 1979 behoorde het tot de gemeente Uithuizermeeden. De kern telt volgens het CBS 120 inwoners (2008) en het postcodegebied 270 inwoners. Hiermee behoort het tot de kleinste woonkernen in de gemeente Eemsmond.

De naam Oudeschip zou afkomstig zijn van het omstreeks 1760 gestrande zeilschip Azia.[1] Het zou door een groep mannen over de dijk getrokken zijn en jarenlang tot woonhuis hebben gediend. Uiteindelijk was het schip zo bouwvallig, dat op dezelfde plek (aan de Buitenweg) een huis werd gebouwd, waarin de jeneverkroeg Het Oude Schip werd gevestigd. Het ging er ruig aan toe. Bij de Groote Tjariet bevond zich een duiker, de Tjapomp, waar volgens documenten uit 1778 in de vroege zomers van de jaren daarvoor een schip aanlegde met 'diggel' (aardewerk). De 'diggelmarkten' die dan werden gehouden, gingen gepaard met veel drankmisbruik en ongeregeldheden. Op aandringen van de kerkenraad van Uithuizermeeden werden deze markten verboden. Ter herinnering draagt het tegenwoordige dorpshuis van Oudeschip de naam Diggelschip.

09. Jaap van der Ploeg, geboren op 15 augustus 1933 te Roodeschool.

Hij trouwde op 28 mei 1958 met Geeske Mollema en kregen 5 kinderen, waarvan de op één na jongste Ben van der Ploeg is.

 

Roodeschool (Gronings: Roodschoul) is een dorp in de gemeente Eemsmond in de Nederlandse provincie Groningen, met een inwonertal van ruim 1300. Tot 1979 behoorde het tot de gemeente Uithuizermeeden. De naam Roodeschool zou ontleend zijn aan de oude dorpsschool(gebouwd in 1830) die rode dakpannen bezat. Kennelijk was dit iets bijzonders, omdat er een heel dorp naar is genoemd[2].

Aan de Laanweg, even buiten Roodeschool, aan de kant van garage Schipper, heeft een huisje gestaan waar Jaap is geboren. Het huisje staat er niet meer.

 

10. Ben van der Ploeg, geboren op 18 juni 1966 te Zijldijk.

Hij trouwde op 30 september 1994 met Jolanda Wuijts en kregen 2 kinderen, Harmen en Wouter.

 

Zijldijk (Gronings: Zieldiek) is een dorp in de gemeente Loppersum, in de Nederlandse provincie Groningen. Het dorp telde op 1 januari 2006 241 inwoners.

Tot 1990 behoorde Zijldijk tot de zelfstandige gemeente 't Zandt, die toen opging in de gemeente Loppersum. De plaatsnaam verwijst naar de verdwenen uitwateringssluis (zijl) van de nu verzande rivier de Fivel.

Hoewel Ben officieel in Zijldijk geboren was de familie Van der Ploeg veel meer gericht op Roodeschool en Uithuizermeeden, als het om scholen, kerken, winkels ets. gaat. Zijldijk was ook verder weg en er zat helemaal niets v.w.b. faciliteiten.

 

Het kaartje hierboven geeft Roodeschool, links, Oosteinde, midden en Wortelpot (1) en Tjarietstee (2) rechts aan.

Aan de Spijksterweg werd Ben in 1966 geboren, aan  het riviertje "de Groote Tjariet". In 1967 verhuisde Ben met het hele gezin 300 meter verderop naar de boerderij "Tjarietstee", aan de Kolholsterweg, toen nog gemeente 't Zandt en nu gemeente Eemsmond/Hogeland.

Hij heeft 17 jaar op de Tjarietstee mogen wonen.

Tjarietstee, gebouwd in 1874

11A. Harmen van der Ploeg, geboren op 04 juni 2002 te Delfzijl.

11B. Wouter van der Ploeg, geboren op 17 december 2004 te Delfzijl.

Beide heren zijn in het Delffzicht ziekenhuis geboren maar zijn vanaf hun 3e dag al bewoner van Loppersum; tot op heden.

 

Loppersum ( uitspraak (info / uitleg)) (Gronings: Loppersom) is een gemeente in Noord-Nederland, in de provincie Groningen. De gemeente telt 9.676 inwoners (per 31 mei 2018, bron: CBS), tegen nog 10.916 in 2002. Loppersum beslaat een oppervlakte van 111,93 km². De huidige gemeente Loppersum ontstond in 1990 door samenvoeging van de gemeenten StedumMiddelstum., 't Zandt en de oude gemeente Loppersum.

De gemeente wordt vaak genoemd als epicentrum van de aardschokken als gevolg van de bodemdaling door de winning van aardgas.

De gemeente stond van 2008 tot 2014 onder toezicht van het rijk via de Artikel 12-status..

Loppersum ontstond op een wierde aan de Fivelboezem in de vroege middeleeuwen. Rondom het dorp liggen nog 3 kleinere boerderijwierden. De aanduiding 'Loppesheim' wordt voor het eerst gebruikt in 945 in een lijst van goederen van de abdij van Fulda. De naam komt van de heer Loppes (of Luppes), die er woonde (um = heim = huis).

De eerste kerk verrees waarschijnlijk reeds rond 800 op de wierde, de huidige dateert uit 1217. Bij Loppersum bevond zich vroeger de borg Duirsum (Huis Den Ham; afgebroken rond 1727), waar de beruchte Spaansgezinde Johan de Mepsche woonde in de 16e eeuw, die begraven moet zijn in de kerk van Loppersum (zijn graf is tot op heden onvindbaar). In 1811 werd Loppersum een gemeente, maar had tot 1925 geen eigen gemeentehuis. In plaats daarvan werd een gebouw gehuurd, van 1824 tot 1925 was dit een bovenkamer aan de Lagestraat.

In 1849 werd de korenmolen De Stormvogel gebouwd bij het dorp. De oorspronkelijke wierdenstructuur van het dorp is grotendeels verloren gegaan. De vroegere handelsstraten Schipsloot en Lagestraat hebben vrijwel geheel hun belang verloren in de plaatselijke economie. Het dorp heeft in de loop der tijd een wat langwerpige vorm gekregen, gecentreerd rond de as van de centrale hoofdweg. Qua architectuur stammen veel monumenten uit eind 19e, begin 20e eeuw. Er bevinden zich een aantal eind-19e-eeuwse villa's aan de Stationslaan. Rond het station zijn de meeste gebouwen van de hand van de Lopster architect Oeds de Leeuw Wieland (1839-1919). Een deel van het dorp is aangewezen als beschermd dorpsgezicht (met uitbreiding).[3]